یکی از مهم ترین فاکتور های موفقیت پروژه های انجام شده توسط شرکت های دیجیتال مارکتینگ و طراحی، بازخورد و نظرات مشتریان است. این بازخورد در رفع نواقص و حرفه ای تر شدن کار این آژانس ها بسیار مهم است. نظرات مشتریان باعث می شود دید وسیع تری نسبت به نیاز های بازار پیدا کنید و در ادامه استراتژی شرکت خود را طراحی نمایید.
اما این بازخورد ها همیشه هم مثبت نیستند و گاهی باعث تعجب و حتی ناراحتی شما می شوند. مشتری ها معمولاً بر اساس دیدگاه و طرز فکر خود نظراتشان را ارائه می کنند که گاهی این نظرات و اصرار بر آن ها باعث خراب شدن نتیجه پروژه می شود و خیلی وقت ها متقاعد کردن آن ها خود کار بسیار سختی است. در واقع یکی از سخت ترین کارهای دنیا تبدیل کردن مشتری شاکی به مشتری راضی است.
در ادامه به چند نمونه از بازخوردها و نظرات مشتریان که ما در لابراتوار رسانه با آن ها برخورد کرده ایم می پردازیم.
خوب نیست...!
یکی از بازخورد هایی که می تواند شما را تاحد زیادی ناراحت کند این است که مشتری در قبال کار شما بگوید خوب نیست. شما مدت زمان زیادی را برای طراحی و پیاده سازی پروژه صرف کرده اید؛ با کلی زحمت پروژه را به اتمام رسانده و تحویل مشتری داده اید و او در مقابل زحمت های شما می گوید خوب نیست!
برای حل این مشکل باید با مشتریان یک جلسه حضوری داشته باشید و در رابطه با پروژه با آن ها صحبت کنید. این کار باعث می شود مشتریان به شما اعتماد کنند. از طرفی با پیدا کردن مواردی که مطابق میل مشتریان نیست و اصلاح آن ها یا توضیح بابت اینکه چرا به این صورت پیاده سازی شدهاند، می توانید یک پروژه خوب و موفق را به اتمام برسانید.
همه جاش خوبه ولی...!
بعضی از مشتریان با کلیت طراحی انجام گرفته موافق هستند اما دوست دارند برخی از قسمت ها به سلیقه آن ها و شکلی که فکر می کنند زیباتر است پیاده سازی شود، در صورتی که با اصول فنی در تضاد است و این نوع نظرات برای شما یعنی فاجعه! گاهی اوقات با شنیدن این نظرات دوست دارید سر خودتان را به دیواربکوبید!
برای مثال ما در لابراتوآر رسانه در یک پروژه طراحی سایت با یک مشتری رو بهرو بودیم که اصرار داشت صفحه بلاگ به صورت پاپآپ در همان صفحه باز شود و با وجود تمامی توضیحاتی که در جلسات ارائه شد همچنان بر حرف و نظر خود اصرار داشت اما بعد از تحویل پروژه و مشورت با افرادی که دید فنی داشتند به این نتیجه رسید که برای گرفتن نتیجه و اثر مثبت در سئو، هر خبر باید url مجزایی داشته باشد و در نهایت به همان حرفی رسیدند که تیم فنی ما در ابتدای پروژه و در طول جلسات بارها بر آن تأکید کرده بود.
ما در لابراتوآر رسانه بهترین راه را پیشنهاد می کنیم.
من اینجوری دوست ندارم، این شکلی باشه...!
برخی از مشتریان با توجه به تمام توضیحات فنی که به آن ها ارائه می شود روی حرف غیر فنی و غیر اصولی خود اصرار دارند و این حس به شما دست می دهد که توضیحات و دلایل شما برای او اهمیتی ندارد.
تصور این دسته از مشتریان این است که چون هزینه پروژه را پرداخت می کنند باید تمامی نظرات آن ها در پروژه پیاده شود، حتی اگر غیر اصولی باشد. اما حاصل این همکاری، نارضایتی هر دو طرف است.
نظرم عوض شد...!
این وحشتناک ترین جمله ای است که ممکن است از مشتریان خود بشنوید! شما برای انجام پروژه زمانبندی های لازم را انجام داده اید، طراحی های اولیه انجام شده است و در حال انجام فاز پیاده سازی هستید یا بدتر از آن، فاز پیاده سازی نیز تمام شده است و مشتری درخواستی که در ابتدا داشته است را تغییر می دهد و این یعنی فاجعه.
چراکه باید برای این تغییر نظر، از اول طراحی انجام دهید و این در حالی است که ویرایش پروژه ها از پیاده سازی آن ها سخت تر و در بیشتر موارد فرسایشی است.
می خواهم شبیه به...!
یکی از بزرگترین معضلات آژانس های دیجیتال این است که مشتریان بدون توجه به جامعه هدف یا شناخت نیازهای مخاطبان خود، اصرار می کنند که سایت یا اپلیکیشن آن ها شبیه یکی از سایت ها یا اپلیکیشن هایی باشد که شرکت خاصی از آن استفاده می کند.
این امر باعث می شود برند سازی این نوع مشتریان با مشکل روبهرو شود و ماهیت خود را در کپی برداری از دیگران بیابند و نتیجه کپی برداری کورکورانه هم شکست کسبوکار آن ها خواهد بود و معضلی که برای آژانس های دیجیتال پیش میآید این است که نمی توانند ایده ها و خلاقیت های خود را بروز دهند.
می خواهم همه اطلاعات مشتری ثبت شود!
یکی از مشکلات یا اشتباهاتی که در فروشگاه های اینترنتی رخ می دهد، فرم های ثبت نام بلند و طولانی و گرفتن اطلاعات بی مورد از مشتریان است.
بعضی از صاحبان فروشگاه های آنلاین اصرار دارند که در فیلد ثبت نام خود تمامی اطلاعات مشتریان مانند محل سکونت، شماره ملی، شماره شناسنامه، شماره تلفن و … را از مشتری دریافت کنند در صورتی که مردم دوست ندارند تمامی اطلاعات شخصی خود را در اختیار فروشگاه های آنلاین قرار دهند و از طرف دیگر، خیلی از این اطلاعات مورد نیاز صاحبان فروشگاه ها هم نیست و این کار باعث می شود مشتریان کسب و کار آنلاینتان به شما بی اعتماد شوند.
در برخی موارد، بعضی از نظرات مشتریان از روی نا آگاهی و نداشتن اطلاعات در رابطه با ساز و کار بنگاه های دیجیتالی است ولی شما باید از این نظرات استقبال کنید. بوده اند شرکت های بزرگی که ایده بهترین محصولات خود را از دل نظرات مشتریان خود پیدا کرده اند. مثلاً در یک نمایشگاه قهوه و شکلات، پیر مرد و پیر زنی به غرفه شرکت نسکافه مراجعه می کنند و رضایت خود را از طعم و کیفیت محصولات این شرکت اعلام می کنند.
و تنها انتقادی که به محصولات این شرکت دارند این است که وقتی میخواهند قهوه و نسکافه را با قاشق داخل لیوان بریزند، مقدار قابل توجهی از آن ها به خاطر لرزش دست هایشان روی زمین می ریزد و هدر می رود.
وقتی مدیر شرکت از این انتقاد باخبر می شود، از کارکنان خود می خواهد که این مشکل را بررسی و حل کنند و بعد از آن بود که محصول کافی میکس به بازار عرضه شد و به یکی از پرطرفدار ترین محصولات این شرکت تبدیل شد.
در آژانس های دیجیتال حرف آخر را مشتریان می زنند و این هنر آژانس ها است که حرف آخر همانی باشد که خودشان می خواهند.