تصور کنید برای نخستین بار در پی انجام کاری، و یا صرفاً از سر کنجکاوی وارد ساختمانی شدهاید. چه اتفاقی میافتد اگر در ساختمان هیچ منبع اطلاعاتی نباشد که شما را راهنمایی کند؟ اگر پلههای ساختمان ارتفاعهای غیراستاندارد و عجیب و غریب داشته باشند؟ اگر رنگ دیوارها کدر و افسردهکننده باشد؟ و یا اگر تمام سطوح موجود در ساختمان را لایه ضخیمی از خاک پوشانده باشد؟ به احتمال زیاد ترجیح خواهید داد از ساختمان خارج شوید، و احتمالاً هم هیچ تمایلی نخواهید داشت که به آن ساختمان بازگردید.
سایت شما هم، چندان تفاوتی با این ساختمان ندارد. هنگامی که مراجعین وارد سایت شما میشوند، براساس روند طراحی سایت شما، تجربهای را پشت سر میگذارند که به آن «تجربه کاربر» یا UX گفته میشود و دقیقاً مشابه مثال ساختمان، احساس مراجعین شما به سایت و خدماتتان و نیز احتمال رجوع مجددشان به شما و یا استفاده از محصولاتتان، براساس همین تجربه است که تعیین میشود.
مسلماً طراحی یک رابط کاربری مناسب که تجربه کاربر را ارتقا بخشد، به خصوص در مواردی که کار شما پیچیده و تخصصی است، نیاز به مهارت و دانش دارد؛ با این وجود در ادامه به برخی از پایهایترین اصول طراحی یک سایت با رابط کاربری مناسب میپردازیم.
فرایند مسیریابی را در سایتتان سادهسازی کنید
هنگام طراحی سایت سعی کنید آن را تا حد امکان ساده و کاربردی نگه دارید. هر صفحه را با اسم مناسب نامگذاری کنید و مطمئن شوید که زیرشاخهها تحت سرشاخههای مناسب قرار گرفتهاند. یکی از بهترین ابزارها برای بهبود روند مسیریابی، استفاده از نوارهای مسیریابی است. نوارهایی در بالا و یا طرفین صفحه سایت که سرشاخهها و زیرشاخههای آنها را به صورت یکجا در اختیار کاربر قرار میدهند و امکان دسترسی به صفحات اصلی را برای کاربر فراهم میکنند. با این وجود، اگر صفحات متعددی دارید، بهتر است نوار مسیریابی را زیاد شلوغ نکنید. یادتان باشد:«سایت را ساده و کاربردی نگاه دارید».
لوگوی سایت را در جای مناسب قرار دهید
در استاندارد جهانی معمولاً رایج است که لوگو را در بالا و سمت چپ قرار میدهند. البته در سایتهای فارسی گاهی لوگو را بالا و سمت راست قرار میدهند. دلیل این تفاوت تا حدی به شیوه متفاوت نگارش در زبانی فارسی نسبت به لاتین بازمیگردد(راست به چپ و چپ به راست). با این وجود، سعی کنید همیشه لوگوی شما قابل مشاهده باشد؛ اینگونه، شما مدام درحال یادآوری خودتان به کاربر هستید و او محتوایی را که مطالعه میکند به شما نسبت میدهد. همچنین لوگوی شما باید به صفحه اصلی لینک شده باشد تا کاربر هرکجای سایت که بود با یک کلیک بتواند به صفحه اصلی بازگردد.
به سایت خود قابلیت جستجو اضافه کنید
مطمئن شوید که کاربرانتان راه سریعی برای دست یافتن به اطلاعات مورد نیازشان دارند. نوار جستجو هم به سایتتان اضافه کنید. نوار جستجو معمولاً در بالای سایت و در سمت مقابل لوگو قرار میگیرد.
کاربرانتان را از جایی که هستند و جایی که لازم است بروند مطلع کنید
روی نوار مسیریابی صفحهای را که کاربر در آن است مشخص کنید، طوری که از باقی صفحاتی از سایتتان که از طریق نوار مسیریابی قابل دستیابی است متمایز باشد. همچنین میتوانید از مسیرهایی استفاده کنید که کاربران را به صفحهای خاص راهنمایی کنند. این کار با استفاده از لینکهای «دعوت به عمل» امکانپذیر است. این لینکها به کاربر پیشنهاد میدهند که از صفحه فعلی به کجا برود. لینکهایی نظیر «سفارش دهید»، «دانلود»، «با ما تماس بگیرید» و… چنین کاربردهایی دارند.
از محتوای دقیق، موجز و ساده استفاده کنید
به کار بردن ادبیات تخصصی به نحوی که نشان دهد در زمینه فعالیتتان تخصص دارید خوب است، اما زیادهروی در آن تا حدی که خواننده را گیج و مبهوت نماید احتمالاً یک ضرر بزرگ برای کسبوکارتان خواهد بود. هنگامی که محتوا تولید میکنید، در نظر داشته باشید که استفاده از کلمات کلیدی به نحوی که باعث شود مراجعهکنندگانتان نسبت به موضوع مورد بحث احساس راحتی کنند، باعث ایجاد اعتماد نسبت به برند شما میشود.
از عکسها و ویدیوها طوری استفاده کنید که بر اثرگذازی متن بیافزایند، نه برعکس
عکسها و ویدیوهایی را که در سایتتان به کار میبرید با دقت انتخاب کنید. اطمینان حاصل کنید که از کیفیت مناسب برخوردارند و سعی کنید از به کار بردن تصاویر عمومی که ممکن است در سایتهای دیگر هم پیدا شود خودداری کنید. همچنین وجود تصاویر و عناصر بصری بیش از حد، مخاطب را گیج میکند و تمرکز او را از بین میبرد. و در نهایت، وقتی میخواهید از انیمیشن استفاده کنید، مجدداً در نظر داشته باشید که تعداد زیادی از اجزای متحرک نیز کاربر را گیج میسازد.
اطلاعات تماس با شرکتتان را جایی قرار دهید که در دسترس باشد
شما میخواهید که مراجعینتان با شما تماس بگیرند، پس انجام این کار را برایشان راحت کنید. آدرس پست الکترونیک و یا شماره تماستان را در تمام صفحهها(ترجیحاً در فوتر یا نوار پایینی سایت) قرار دهید. یک فرم «تماس با ما» طراحی کنید، تا مراجعین بتوانند به راحتی و بدون زحمت فراوان از طریق پر کردن آن با شما تماس بگیرند.
کلمات کلیدی یا لینکها را متمایز سازید
پررنگتر کردن برخی کلمات یا عبارات از طریق بزرگتر نوشتن آنها، با القای این حس که آنچه میخوانند مهم است، باعث میشود توجه و تمرکز خواننده متوجه آن کلمه یا عبارت گردد. لینکها باید متفاوت باشند تا بتوانند توجه خواننده را جلب کنند؛ همچنین بهتر است مقصد لینکها در صفحهای مجزا باز شود تا مراجعینتان سایتتان را با دنبال کردن یک لینک ترک نکنند.
و در نهایت همیشه در نظر بگیرید که سایت شما باید در تمام دستگاهها قابل مشاهده باشد.
اگر قرار باشد در ساختمانی از مخاطبان، مشتریان و طرفدارانتان پذیرایی کنید، قطعاً تلاش میکنید ساختمان را طوری آماده کنید که آنها بعد از مراجعه، نه تنها خودشان تمایل به تکرار مجدد تجربه بازدید از ساختمان شما را داشته باشند، بلکه اطرافیانشان را نیز به بازدید تشویق کنند.
حکایت سایت شما هم تفاوتی با چنین ساختمانی ندارد. در دنیای امروز که اینترنت راهش را تا عمق زندگی اکثریت مردم باز کرده، سایت شما ویترین شماست و ویترین شما باید تصویری مناسب از شما ارائه کند. پس طراحی وبسایت را سرسری نگیرید. طراحی وبسایت یک فرایند مهم، تأثیرگذار و نیازمند تخصص است.