گوگل به طور مرتب آپدیتها و تغییراتی روی الگوریتمهای موتورهای جستجوی خود اعمال میکند تا با هوشمندسازی هرچه بیشتر عملکرد آنها، نتایج جستجو را بهبود بخشد و هوشمندانهتر کند. این موضوع طبیعتاً باعث ایجاد چالشهای جدید برای متخصصین حوزه سئو خواهد شد. یکی از جدیدترین به روز رسانیهای گوگل، Mobile first indexing یا اولویت ایندکس نسخه موبایل است. این آپدیت باعث ایجاد نگرانیها و سوالاتی برای مدیران سایتها و صاحبان کسب و کار آنلاین شده است.
با توجه به نقش غیر قابل انکار موبایل در زندگی روزمره کاربران، چنین تغییراتی از جانب گوگل دور از ذهن نبود. گوگل برای mobile friendly و سازگاری بیشتر با وب نسخه موبایل چنین آپدیتی را اعمال کرده است. طبیعتا با وجود این آپدیت، گوگل برای کاربران بیش از پیش کاربردی است. این ویژگی همچنین برای صاحبان کسب و کار یا مدیران سایتها به ویژه کسب و کارهایی که بستر اصلی فعالیتشان آنلاین بوده، کمی گیج کننده است.
آیا با وجود این آپدیت باید همه محتوا و سیاستهای سایت را تغییر داد؟ اگر سایت در گروه سایتهای mobile friendy قرار دارد، جایی برای نگرانی وجود نخواهد داشت؟ چه تغییراتی باید در ساختار سایت ایجاد شود؟ در این گزارش، ابتدا به مفهوم Mobile first indexing یا اولویت ایندکس نسخه موبایلی میپردازیم. سپس آنچه که لازم است برای بهبود شرایط سایت انجام شود، بررسی خواهیم کرد.
Mobile first indexing به چه معناست؟
گوگل برای این آپدیت، بهترین نام گذاری را انتخاب کرده است. چرا که اسم این بروز رسانی کاملا معنای آن را توضیح خواهد داد. در واقع همانطور که از نام Mobile first indexing مشخص است، ورژن موبایلی وب سایت، نقطه آغاز ایندکس و پیمایش صفحات سایت توسط خزنده گوگل هستند. همچنین صفحات نسخه موبایل، معیار گوگل برای رتبهبندی سایت محسوب خواهند شد.
اگر به crawlbot روی سایت خود نظارت داشته باشید، ممکن است ببینید میزان ترافیک سایت از طریق نسخه موبایل افزایش پیدا کرده است. اینکه گوگل صفحات موبایل را به دسکتاپ ترجیح داده، به معنای نادیده گرفتن صفحات دسکتاپ نیست. ما با فرایندی به نام Mobile only indexing مواجه نیستیم! پس گوگل اول صفحات موبایل را index می کند و در گام دوم سراغ صفحات نسخه desktop خواهد رفت.
به عنوان مثال، اگر سایتی نسخه موبایلی نداشته باشد، نسخه دسکتاپ آن هنوز هم در فهرست ایندکس گوگل قرار خواهد گرفت. اما فقدان نسخه موبایلی کاربر پسند، باعث میشود کاربران تجربه کاربری خوبی از سایت نداشته باشند. این موضوع میتواند روی رتبه بندی و سئو سایت تاثیر منفی بگذارد. برعکس، وجود نسخه موبایلی و ارائه تجربه کاربری بهتر روی نسخه موبایل، موجب افزایش رتبه بندی در سئو و بهینه سازی سایت میشود. این ویژگی حتی به ازای جستجوگران نسخه دسکتاپ هم برای سئو و بهینه سازی سایت موثر خواهد بود.
۱٫ از Mobile first indexing نترسید!
برای اغلب سایتها، نسخه موبایل و نسخه دسکتاپ محتوای یکسان و صحیحی نمایش میدهند. بنابراین اینکه گوگل، اولویت ایندکس صفحات را روی نسخه موبایل قرار داده است، نباید نگران کننده باشد. این موضوع احتمالا تاثیر منفی محسوسی روی نتایج و رتبه بندی سایت نخواهد داشت.
اگر گوگل به نسخه موبایل سایت شما دسترسی دارد، با ارائه این آپدیت روی سرچ کنسول خود یک اعلان دریافت کردهاید. این به آن معنا خواهد بود که گوگل محتوای سایت شما را در نسخه دسکتاپ و موبایل به درستی مشاهده کرده است. گرچه این آپدیت در مجموع، تغییر بزرگی محسوب میشود؛ اما خبر خوب این است که اگر سایت شما در گروه سایتهای wordpress قرار دارد، اصلا نباید نگران باشید. ورد پرس به خوبی محتوای نسخه موبایل را بهینه کرده و کمترین عواقب و تاثیرات منفی از این آپدیت روی سایتهای وردپرس ایجاد خواهد شد.
اغلب سایتهای ورد پرس طراحی ریسپانسیو یا واکنش گرا دارند. بنابراین برای نمایش محتوای سایت روی موبایل، کامپیوتر، لپ تاپ یا تبلت تفاوتی وجود ندارد و محتوای نمایش داده شده در همه آنها به یک شکل خواهد بود. در صورتی که پلتفرم سایت شما وردپرس نیست و محتوای نسخه موبایل آن کمتر از نسخه دسکتاپ است، باید درباره رتبه بندی و سئو سایت خود نگرانیهایی داشته باشید.
۲٫ Mobile friendly سایت خود را امتحان کنید.
اگر سایت شما نسخه موبایل کاربردی و صحیحی نداشته باشد، پیدا شدن در صفحات گوگل و در نتایج جستجو سخت خواهد بود. بنابراین باید سایت خود را از نظر Mobile friendly تست و امتحان کنید. این حداقل کاری است که شما باید برای بررسی نسخه موبایل سایت خود انجام دهید. در صورتی که سایت شما از نظر نسخه موبایل شرایط بدی داشته باشد، باید از ابتدا شروع به تصحیح ورژن موبایل سایت خود کنید.
طبیعتاً در این حالت ورودی سایت شما کاهش پیدا می کند و این موضوع روی رتبه سایت هم موثر خواهد بود. بنابراین با زمان بندی صحیح و تمرکز کافی، نسخه موبایل سایت را به طور جدی بازبینی کنید.
۳٫ درباره UX در نسخه موبایلی تدبیری داشته باشید.
نسخه موبایلی سایت شما به یک طراحی ویژه و متفاوت نسبت به نسخه دسکتاپ نیاز دارد. صفحه نمایش کوچک موبایل، شما را برای طراحی کمی محدود خواهد کرد. به عنوان مثال گوگل پیشنهاد میدهد برای ورژن موبایلی سایت خود از منوهای آکاردئونی یا همبرگری استفاده کنید. این فقط یکی از کارهایی است که میتوانید برای بهبود تجربه کاربری نسخه موبایل سایت خود انجام دهید. در نظر داشته باشید، طراحی کاربر پسند ورژن موبایلی روی سئو سایت هم تاثیر مستقیم خواهد گذاشت.
۴٫ محتوای مناسب صفحات موبایل بنویسید.
مطالعه از روی یک صفحه نمایش کار سختی است؛ اما مطالعه از روی یک نمایشگر کوچک نظیر صفحه نمایش گوشی هوشمند به مراتب سختتر از نمایشگرهای بزرگ خواهد بود. برای داشتن مخاطبینی روی نسخه موبایلی سایت خود به محتوایی ویژه نسخه موبایلی نیاز دارید. یعنی نوشتن جملات کوتاهتر و ایجاد پاراگرافهای کوتاه و جمع و جور! علاوه براین باید اطمینان خاطر داشته باشید فونت مطالب در نسخه موبایل به قدر کافی بزرگ، روشن و خوانا است. همه این موارد باعث بهبود تجربه کاربری روی نسخه موبایلی سایت شما میشود.
۵٫ Snippets گوشی هوشمند را بررسی کنید.
آیا اغلب مخطبان شما با گوشی هوشمند به سایت مراجعه میکنند؟ آیا کاربران سایت از جستجو در گوشی هوشمند به شما دسترسی دارند؟ برای فهم این موضوع باید گوگل آنالیتیکس سایت خود را بررسی کنید. در صورتی که میزان قابل توجهی از ورودی سایت شما روی نسخه موبایل قرار دارد، باید سعی کنید Snippets محتوای خود را متناسب با نسخه موبایلی تنظیم کنید.
در آخر باید گفت در صورتی که سایت شما طراحی ریسپانسیو یا واکنش گرایی دارد، نیازی نیست نسبت به تغییرات گوگل نگرانی داشته باشید. چرا که محتوای سایت شما در دو نسخه گوشی هوشمند و دسکتاپ ظاهر مشابهی خواهد داشت. در این صورت اولویت بندی تلفن همراه برای سئو و بهینه سازی سایت شما عواقب کمی خواهد داشت. در غیر این صورت نسبت به محتوای مناسب گوشی هوشمند، فونت مناسب، بزرگی کلیدها برای دسترسی آسان کاربر، منوی ویژه گوشی هوشمند و… حساسیت بیشتری نشان دهید. مطمئن باشید در مدت زمان کوتاهی رتبه و سئو سایت شما تغییرات چشمگیری خواهد داشت.
در صورتی که همچنان نسبت به شرایط سایت خود تردید دارید، برای دریافت خدمات سئو با تیم سئو لابراتوار رسانه تماس بگیرید تا مشاوران سئو شما را راهنمایی کنند.