راه انداختن یک کسبوکار موفق رؤیای بسیاری از اعضای جامعه امروزی است. هرچه باشد، اگر بتوان به جای آنکه برای دیگران کار کرد، کاری را برای خود و مطابق علایق و مهارتهای خود راه انداخت و از طریق آن به درآمد هم رسید، چرا نباید چنین باشد؟ قطعاً احساس بنا کردن یک نهاد مفید، بسیار لذتبخشتر از حس کار کردن برای چنین نهادی است. همین مسأله است که استارآپها و فروشگاههای اینترنتی را برای افراد جذاب میکند. با این وجود اما، تمام کسبوکارهایی که آغاز میشوند، حتی با وجود ایدههای نو و جذاب پشت آنها، لزوماً به موفقیت نمیانجامند. درواقع موفق شدن یا نشدن یک کسبوکار تنها به ایده آن بستگی ندارد. مسأله فراتر از اینهاست. در ادامه پنج مورد از اشتباهات اساسی را که میتواند باعث شکست یک کسبوکار شود، بررسی میکنیم. بدیهی است که موفقیت یک کسبوکار صرفاً به پرهیز از این پنج اشتباه بستگی ندارد، اما اگر از این پنج اشتباه پرهیز کنید، حداقل شانس موفقیت شما افزایش خواهد یافت.
لوگوی ضعیف
هیچ چیز بدتر از یک لوگوی ضعیف و ناپخته «بیتجربگی» را به مشتری القا نمیکند. لوگوی شما اولین برخورد مشتری با برند شماست و از آن نظر که عنصری بصری است، بلافاصله تأثیرش را میگذارد. برای طراحی لوگویتان زمان و هزینه صرف کنید. یک گرافیست را که تخصصش طراحی لوگو و برندینگ باشد استخدام کنید. البته که بدیهی است، خود برندینگ پروسهایست که توجه ویژهای میطلبد و نیاز به متخصصان خاص خود دارد. ترکیب این دو نیرو به شما کمک میکنند استانداردهای گرافیکی کسبوکارتان نظیر رنگبندی، ویژگیهای بصری، اندازه و نوع فونتها، و دیگر عناصر سازمانی را طراحی کنید. شما یک بار در ابتدای راه این کلیات را تعیین میکنید و پس از آن، در تمام کمپینها و تبلیغاتتان از آنها استفاده خواهید کرد و آنگاه اعجاز آن را خواهید دید. این مسأله ما را به اشتباه دوم میرساند.
عدم یکپارچگی
حفظ یکپارچگی در تمامی بخشها بر اعتبار شما میافزاید. اگر تبلیغات فیزیکی دارید، اگر محصولی تولید و عرضه میکنید، اگر فروشگاه اینترنتی یا حتی سایت یا وبلاگ معرفی محصولات دارید، در تمام این بخشها، بروشورها و کارتها، بستهبندی محصولات، ظاهر، رنگبندی و قالب وبسایت، همگی باید ساختاری یکپارچه داشته باشند. این مسأله تنها محدود به بخش ظاهری هم نمیشود و حتی در محتوای تولیدی، چه به عنوان معرفی شرکت یا محصول و چه به عنوان بازاریابی محتوا، این یکپارچگی باید حفظ شود.
نداشتن شعار
شرکتهای بزرگ شعاری را خلق میکنند که شامل پیامی باشد که میخواهند به مخاطب منتقل کنند. مثلاً اپل از شعار «متفاوت فکر کنید» استفاده میکند یا شعار فورد «فراتر بروید» است. یک شعار یک خطی جذاب خلق کنید که نگرش شما را نشان دهد و به کاربران بگوید که با مراجعه به شما، چه مزایایی کسب خواهند کرد. اگر میخواهید در این زمینه موفق باشید، بهتر است این کار را هم به یک متخصص بسپارید. در اغلب آژانسهایی که کار برندینگ انجام میدهند، حداقل یک نفر کپیرایتر وجود دارد که تخصصش دقیقاً همین است.
عدم بررسی بازار
در حقیقت شکست خوردن کسبوکار شما ممکن است خیلی پیش از آنکه آن را به عموم معرفی کنید، کلید خورده باشد. قبل از آنکه بخواهید وارد بازار شوید باید در مورد دو موضوع مهم تحقیقاتی انجام دهید. نخست آنکه تعیین کنید مشتریانتان دقیقاً چه کسانی هستند. مسلماً همه مشتری شما نخواهند بود. اگر کار شما خرید و فروش ماشینهای گرانقیمت باشد، قطعاً افراد کم درآمد جامعه مشتری شما نخواهند بود. دانستن این که مشتریان شما دقیقاً چه کسانی هستند، در تمام اقدامات شما مؤثر خواهد بود. هنگامی که همه چیز را، از ظاهر سایتتان گرفته تا بستهبندی محصولات و محتوای تبلیغاتی، کاملاً مطابق با خصوصیات قشر هدفتان طراحی کنید، به تمامی این اقدامات تأثیری دو چندان بخشیدهاید. نتیجه این تأثیر بیشتر، بالا بردن وفاداری مشتریان و تبلیغ دهان به دهان بیشتر خواهد بود. حداقل در ابتدای کارتان از بازاریابی عمومی پرهیز کنید. اما مسأله دوم، بررسی رقباست. پیش از آنکه وارد بازار شوید، ضروری است رقبایتان را به دقت بررسی کنید. آنها جامعه مشتریانی شبیه شما دارند. حتی کسبوکارهای شبیه به خودتان در عرصههای دیگر را هم بررسی کنید. لوگوی آنها، شعارشان، حس و ظاهر کلی برندشان و تمام محتواهای بازاریابی آنها میتواند به شما کمک کند. کدام هزینههای آنها بیهوده بوده و کدام هزینهها بیشترین سود را داشته؟ چه چیزهایی به موفقیت آنها کمک کرده؟ البته منظور این نیست که عیناً آنها را کپی کنید، بلکه از آنها ایده بگیرید و در چهارچوب برند خودتان پیادهسازی کنید. حتی به این هم بسنده نکرده و اگر میتوانید کسبوکارها و استارتآپهای شکست خوردهای را که بیارتباط با زمینه کاری شما نیستند بررسی کرده و علت شکستشان را بیابید. این دانش، ستون فقرات کسبوکار شما خواهد شد.
نداشتن یک وبسایت بهینه
دنیای امروز، دنیای اینترنت است. اگر زمانی اینترنت تنها در دسترس قشر خاصی از جامعه بود، امروز با وجود گوشیهای هوشمند اینترنت تا عمق زندگی بسیاری از افراد جامعه نفوذ کرده. پدیده اینترنت نوع دسترسی مصرفکنندگان به اطلاعات را نیز تغییر داده. اینترنت تبدیل به یکی از اصلیترین منابع کسب اطلاعات شده. جستجوی اینترنتی یکی از رایجترین روشها برای یافتن هر اطلاعات، محصول و یا خدماتی است، تا بدان حد که نتایج همین جستجوها گاهی حکم مرجع را پیدا میکنند. با پیدایش فروشگاههای اینترنتی، هر روز افراد بیشتری خرید اینترنتی را به خرید حضوری ترجیح میدهند، چراکه سریعتر، کم هزینهتر و آسانتر است. اگر میخواهید دیده شوید، لازم است که در دنیای اینترنت حضور داشته باشید. البته حضور صرف کافی نیست. وبسایت شما باید طراحی خوب، اصولی و جذابی داشته باشد، در دستگاههای مختلف به خوبی قابل مشاهده باشد، استفاده از آن ساده بوده و تجربه کاربری مناسبی را ارائه کند، تا مراجعهکنندگان را ترغیب نماید که پس از یافتن شما، بیشتر در سایتتان بمانند و باز هم به سایت سر بزنند. البته که لازمه چنین امری این است که پیش از آن، اصلاً کاربران از طریق جستجو بتوانند شما را بیابند. بر اساس آمار، ۹۱ درصد از کلیکهای انتقال به سایت، در صفحه اول نتایج گوگل انجام میشود. بنابراین بسیار واضح است که قرار گرفتن در صفحه اول اهمیت بسیاری دارد. این امر با سئو(SEO) مناسب است که امکانپذیر میگردد. متخصصین سئو با دانش فنی خود از نحوه کارکرد موتورهای جستجو و با استفاده از ابزارهای موجود، تحلیلهای دقیقی را به شما ارائه میکنند که راه را برای رسیدن سایتتان به صفحه اول هموارتر مینماید. همچنین ابزارهایی نظیر گوگل ادوردز(Google AdWords)، اگر درست مورد استفاده قرار گیرند، میتوانند کسبوکار شما را زیر و رو کنند، چراکه هرکس را که به دنبال محصول یا خدمات شما بگردد، مستقیم به سایت شما هدایت خواهند کرد.؛ اما این ابزارها تنها در صورتی مفید خواهند بود که به صورت صحیح مورد استفاده قرار گیرند؛ در غیر اینصورت، حاصل چیزی جز اتلاف زمان و هزینه نخواهد بود. پس پیش از آنکه در عصر اطلاعات، از یادها بروید، با مراجعه به یک گروه تخصصی طراحی و بهینهسازی سایت، اگر سایت ندارید، یک سایت مناسب تهیه کنید و اگر هم سایت دارید از به روز بودن و حرفهای بودن آن اطمینان حاصل کرده و با بهکارگیری سئو، راه خود را به بالای لیست نتایج جستجو باز کنید.
تأثیر این اقدامات بر کسبوکارتان و بر افزایش فروش محصولات و خدماتتان، قطعاً شما را شگفتزده خواهد کرد.